lördag 12 januari 2013

Reseminne del 1

Familjen gillar att resa och har dessutom haft förmånen att få bo utomlands i ett par års tid. Det är nyttigt att få kliv över gränserna, både vad det gäller den egna personen samt den rent geografiska. Man får ta del av nya erfarenheter och kulturföreteelser på både gott och ont. Dessutom får man ett annat perspektiv på sitt eget hemland när man befinner sig någon annanstans. Även där på gott och ont. 
Utlandsboendet var under ett par år i USA på östkusten i den del som kallas New England. Vi hyrde ett hus en timmes tåg/bilfärd från storstaden New York och vi bodde i delstaten Connecticut alldeles invid kusten, mittemot Long Island. Orsaken till utlandsboendet var ett arbetstillfälle för "Äkta Hälften" inom företaget.
Barnen fick gå i skola och integrerades snabbt i kulturen och fick språket gratis som följd. Själv fick jag inte arbeta utan stod för markarbetet i hemmet samt skolan. Skolsystemet bygger på ett större engagemang av föräldrarna där än här hemma. För mig som nykomling var det ypperligt - och jag fick många väldigt goda och nära vänner tack vare detta.
Under vår vistelse i USA (även vid resor dit och till andra ställen efter detta) har intresset för att äta nytt/gott/spännande alltid varit stort. En mängd rätter har testats och även plåtats; det hela började nästan som en outtalad "lek" mellan diverse vänner som utmanade, retade och skojade med varandra. Inget unikt i detta på något sätt men det har gjort att minnesbanken har sparats och ökat mer än bara kring sevärdheter. Det är jättekul att se dessa bilder nu!
Kulna, kalla och lite trista dagar som denna är det kul att tänka sig tillbaka till dessa upplevelser. Samtidigt får man inspiration till egen matlagning. Naturligtvis får jag inte plats med alla roliga, speciella och fantastiska måltider som har intagits och plåtats i ett enda inlägg, istället kan det få bli lite enstaka avsnitt som jag lägger in emellanåt. 

Inte långt ifrån orten vi bodde i i Connectict, USA låg det en klassisk hummerfångststation. Restaurang är lite missvisande namn, det är mer av en uteservering...
Just den här "restaurangen" hade ett rykte vida omkring att den var den bästa i sitt slag. (Hummer fångas ju längs hela kusten och förekommer på mångas menyer.) Denna restaurang ägs och drivs av en excentrisk fransman. Många gånger gjorde vi besök hit; handlade och avnjöt nyfångade jättehumrar i serveringen. Humrarna tillagades i minimala skrubbar och kunderna fick sitta i naturen bredvid eller under partytält om vädret var besvärligt. 


Ägaren vid The Lobster Landing, Clinton, CT

Matstället; The Lobster Landing ligger direkt längs havsbrynet i en stad som heter Clinton, CT.  Fiskebåtarna guppar outtröttligt vid bryggorna och havsdoften omsluter allt. Hummertinorna ligger uppradade i mängd längs stranden och sjöfåglarna cirkulerar tät i luften ovanför.

En klassisk lobster roll med smält smör som tillbehör.
Bild tagen från nätet.

Här äter man s.k. lobster rolls, nykokt hummer på korvbröd, dränkt med smält smör. Få saker i livet ger en människa en mer euforisk upplevelse.

1 kommentar:

  1. Ah, lobsterroll - MY GOD! Nu vattnas det i munnen, det ska gudarna veta.

    /Ankan

    SvaraRadera